Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει συσχετιστεί ισχυρά με τη γνωσιακή λειτουργία και έκπτωση με την πάροδο της ηλικίας, αλλά και με τη νευρική λειτουργίακαι τη διάθεση, καταστάσεις που επηρεάζουν έντονα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, αλλά και όσους βρίσκονται γύρω τους.

Σε έλεγχο γνωσιακής λειτουργίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Chicago Health and Aging Project βρέθηκε ότι άτομα με έλλειψη βιταμίνης Β12 παρουσίασαν πολύ χαμηλότερο σκορ.

Το γεγονός αποδόθηκε σε δύο δείκτες που είναι ιδιαίτερα αυξημένοι σε αυτές τις περιπτώσεις, τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και μεθυλομαλονικού οξέος.

Οι υψηλές τιμές των εν λόγο δεικτών φαίνεται ότι ευθύνονται για τη μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου αλλά και τη μειωμένη τροφοδότησή του μέσω των αγγείων.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευση του Τμήματος Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δια στόματος του Patrick Skerrett, άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 παρουσίασαν απώλεια της αίσθησης της αφήςμούδιασμα της άκρας χείρας, προβλήματα στο περπάτημαπόνους στις αρθρώσεις και μείωση της αναπνευστικής ικανότητας.

Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν στο The New England Journal of Medicine.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι σε εντονότερη έλλειψη, το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε βαθιά κατάθλιψη, απώλεια μνήμηςαπώλεια γεύσης και όσφρησης και άλλων ανεπιθύμητων καταστάσεων.

Τα στοιχεία θεωρούνται καθοριστικής σημασίας, αφού όταν κάποιος αντιμετωπίζει τέτοια συμπτώματα, οδηγείται σε περισσότερες ανησυχητικές σκέψεις για την υγεία του.

Οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι οι παραπάνω αρνητικές επιπτώσεις είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν ή ακόμα καλύτερα να προληφθούν με την επάρκεια βιταμίνης Β12 στην διατροφή ή μέσω της συμπληρωματικής χορήγησης.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι άτομα που παρουσιάζουν μια σειρά από συμπτώματα όπως περίεργη αίσθηση στα δάχτυλατων χεριών ή των ποδιών, έλλειψη ισορροπίας κατά το περπάτημα, αναιμίαπρησμένη γλώσσαμείωση της ταχύτητας σκέψης ή απώλεια μνήμηςαδυναμίακαι κόπωση.

Τέτοια συμπτώματα αντιμετωπίζουν συχνά χορτοφάγοι που δεν συμπληρώνουν την διατροφή τους με βιταμίνη Β12, άτομα που έχουν υποβληθεί σε γαστρικές επεμβάσεις για την απώλεια βάρους και άτομα με κοιλιοκάκη ή νόσο του Crohn.

 Για την κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνη Β12 απαιτείται η κατανάλωση ζωικών τροφίμων, αφού μόνο εκεί βρίσκεται.
Οι καλύτερες διατροφικές πηγές είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα οστρακοειδή, το γάλα και άλλα ζωικά προϊόντα.
Ορισμένα φυτικά τρόφιμα εμπλουτίζονται με Β12.Θα πρέπει να αναφερθεί ότι συχνά η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 δεν οφείλεται μόνο στην μειωμένη πρόσληψη αλλά και στην ελλιπή απορρόφηση.
Η διαδικασία απορρόφησης της Β12 αποτελείται από μια σειρά σταδίων.
Κάθε πρόβλημα κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή της.

Με την πάροδο των ετών ο ρυθμός απορρόφησης της βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό μειώνεται, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια.

Πέρα από τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης όμως, άλλοι γνωστοί παράγοντες που συμβάλλουν στην έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι η χορτοφαγική διατροφή (η Β12 βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης) και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως η μετφορμίνη που λαμβάνουν οι διαβητικοί και οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).