Κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη

Κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη
Ιούλιος 23, 2019

Η κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη αν και μέχρι κάποιες δεκαετίες θεωρούνταν σπάνια πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από αυτή την νόσο.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic η κοιλιοκάκη είναι μια ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στην κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic με την πάροδο του χρόνου, η αντίδραση αυτή παράγει φλεγμονή που βλάπτει την εσωτερική επένδυση του λεπτού εντέρου και εμποδίζει την απορρόφησηορισμένων θρεπτικών συστατικών (δυσαπορρόφηση).

Από την άλλη πλευρά η νόσος στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.

Μάλιστα η εντερική βλάβη μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, φούσκωμα και ενίοτε διάρροια.

Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει μέχρι θεραπεία οι γιατροί συστήνουν ένα αυστηρό διατροφικό πλάνο με τροφές χωρίς γλουτένη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και την επούλωση του εντέρου.

 

 

Συμπτώματα σε ενήλικες

 

Εκτός από πεπτικά προβλήματα, άλλα συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνουν:

Αναιμία, η οποία συνήθως προκύπτει από έλλειψη σιδήρου ελέω της δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών

Απώλεια οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση) ή μαλάκωμα των οστών (οστεομαλακία)

Φαγούρα, δερματικό εξάνθημα με φουσκάλες (ερπητοειδής δερματίτιδα)

Βλάβη στο οδοντικό σμάλτο

Πονοκέφαλοι και κόπωση

Βλάβες του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του μουδιάσματος και της φαγούρας σε πόδια και χέρια και ενδεχομένως κάποια προβλήματα με την ισορροπία

Πόνος στις αρθρώσεις

Μειωμένη λειτουργία της σπλήνας

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρα

 

 

Ασφαλή συστατικά/προϊόντα

 

Τα προϊόντα που είναι ασφαλή για κατανάλωση σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Αμάρανθος, κινόα, ταπιόκα, κεχρί, φαγόπυρο, σόργο, ρίζα τάρο, αραρούτι, τεφ

Πατάτα, ρύζι, καλαμπόκι (και τα άλευρά τους)

Γαλακτοκομικά

Φρούτα, λαχανικά

Κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, αυγά

Όσπρια, σόγια (και τα άλευρά τους)

Ξηροί καρποί (ωμοί)

Λίπη και έλαια

Κόμμι βρώμης (Oats Gum)

Κόμμι Γκουάρ (Guar Gum)

Ξανθανικό κόμμι (Xanthan gum)

Λεκιθίνη (σόγιας)

Μαλτοδεξτρίνη

Ορός γάλακτος

Γλουταμινικό νάτριο

Σόγια

Μονογλυκερίδια, Διγλυκερίδια

Σιρόπι γλυκόζης

Βανίλια (άρωμα)