Νέα – Αναρτήσεις

April 14, 2020

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει σαφή οδηγία για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19.

Ακούμε γύρω μας για νέα τεστ, μοριακά τεστ, 15λεπτα τεστ, 45λεπτα τεστ, RNA, τεστ αντιγόνου, τεστ αντισωμάτων και δημιουργείται μια σύγχυση, τι σημαίνει το καθένα και πότε το χρησιμοποιούμε, πόσο αξιόπιστο είναι και πώς αξιολογείται το κάθε αποτέλεσμα.

Κατ’ αρχήν το βασικό γνώρισμα για την αξιοπιστία και την ποιότητα ενός οποιουδήποτε διαγνωστικού τεστ που κυκλοφορεί, είναι να έχει έγκριση από εθνικούς η διεθνείς οργανισμούς όπως FDA approved η CE- IVD, που σημαίνουν το πρώτο έγκριση από τον Food and Drugs Administration(USA), το δεύτερο έγκριση Ευρωπαϊκής Ένωσης.   Aν κάποιο τεστ δεν έχει αυτές τις εγκρίσεις δεν σημαίνει ότι δεν δουλεύει, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις ανεξάρτητων οργανι

February 21, 2020

Ένα καινούριο στέλεχος της ομάδας ιών Corona ανιχνεύθηκε τέλη του 2019, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστό, ως υπαίτιο εκατοντάδων κρουσμάτων σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης που πρωτοεμφανίστηκε στο Wuhan, μια επαρχία της Κίνας.   Από τις επιδημιολογικές μελέτες που ακολούθησαν συνδέθηκαν τα περιστατικά με μια συγκεκριμένη αγορά τροφίμων, που πραγματεύεται ζωικά είδη ζωντανά και μη (φίδια, νυχτερίδες κ.α.) και θαλασσινά.   Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες προς υιοθέτηση μέτρων προφύλαξης έναντι της μόλυνσης από τον 2019-nCoV και εξάπλωσής του και προσδιορίζει ποια άτομα με συμπτώματα γρίπης χρήζουν άμεσης παρακολούθησης και ελέγχου σε ειδικά ερευνητικά κέντρα.

Στην Ελλάδα το κέντρο που αναλαμβάνει να εφαρμόσει διαγνωστ

Posted in Άρθρα | Tags:
January 17, 2020

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ουρολογίας αναθεώρησε πριν από λίγο καιρό τις κατευθυντήριες οδηγίες της για τον προληπτικό έλεγχο του προστάτη.

  O έλεγχος αυτός δεν συνιστάται πια να αρχίζει σε ηλικία 50 ετών, ούτε να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Οι άνδρες πρέπει να εξετάζονται για πρώτη φορά σε νεότερη ηλικία, ενώ στη συνέχεια η συχνότητα επανάληψης του ελέγχου πρέπει να καθορίζεται σε κάθε έναν ξεχωριστά. Αυτό αναφέρουν οι νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας (EAU), οι οποίες αναθεωρήθηκαν νωρίτερα εφέτος για να ληφθούν υπόψη όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) και τις άλλες εξετάσεις του προστάτη. Το PSA είναι μία πρωτεΐνηπου αυξάνεται στους άνδρες

Posted in Άρθρα | Tags: ,
August 22, 2019

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην ποιότητα της ζωής τους επειδή ιδρώνουν υπερβολικά πολύ, εξαιτίας μιας διαταραχής που λέγεται υπεριδρωσία.

Παρότι, όμως, υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες γι’ αυτήν, πολλοί από τους πάσχοντες καθυστερούν επί 10 χρόνια ή περισσότερο να απευθυνθούν σε δερματολόγο ιατρό..

  Υπολογίζεται ότι η υπεριδρωσία προσβάλλει το 2-3% του γενικού πληθυσμού. Εκδηλώνεται σε ενήλικες και παιδιά και χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή ιδρώτα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, κυρίως στις μασχάλες, τις παλάμες, τα πέλματα ή στο κεφάλι. Οι πάσχοντες από υπεριδρωσία συχνά «στάζουν» από τον ιδρώτα σε ένα ή δύο σημεία, αλλά το υπόλοιπο σώμα είναι στεγν

August 22, 2019

Η δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να μην είναι απειλητική για την υγεία αλλά είναι μια άκρως δυσάρεστη κατάσταση.

Αρχικά εκδηλώνεται με ένα κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα που προκαλείται από κάποια ουσία που έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

  Η καλύτερη θεραπεία αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic είναι να γνωρίζετε ώστε να αποφεύγετε τις αιτίες που σας πυροδοτούν το εξάνθημα.   Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν σε υψηλότερο κίνδυνο αυτού του τύπου της δερματίτιδας είναι όσοι απασχολούνται: -στον τομέα της υγείας και στην φαρμακευτική βιομηχανία -Μεταλλεργάτες -Οικοδόμοι -Σε κομμωτήρια και σε εταιρίες παρασκευής και πώλησης αρωμάτων -Σερβιτόροι -Εργαζόμενοι στον τομέα καθαρισμού -Κηπουροί και γεωργοί   Τα

August 22, 2019

Λέμφωμα είναι μια μορφή καρκίνου που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο καρκίνος συμβαίνει όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων που ευδοκιμούν και εξαπλώνονται αντί να πεθαίνουν όπως συμβαίνει στον κύκλο ζωής ενός κανονικού κυττάρου.

  Το λέμφωμα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες και πολλές υποκατηγορίες. Οι δύο τύποι λεμφώματος περιγράφονται ως: λέμφωμα Χότζκιν και λέμφωμα μη-Χότζκιν.

Λέμφωμα: Αίτια

  Ο λεμφικός ιστός έχει συνδέσεις σε όλο το σώμα. Εάν αναπτυχθούν καρκινικά κύτταρα στο λεμφικό σύστημα, μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα από την αρχική τους θέση σε άλλους ιστούς και όργανα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εκτός του λεμφικού συστήματος.   Το λέμφω

August 22, 2019

Όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

  Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, η HDL θεωρείται «καλή» επειδή βοηθά να απομακρυνθεί η LDL από τις αρτηρίες. Μάλιστα εάν τα επίπεδα της HDL βρίσκονται εντός του φυσιολογικού, η συγκεκριμένη λιποπρωτεΐνη μπορεί να προστατεύσει από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic ακόμα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές  συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν να αυξήσετε τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης!     Για να πετύχετε τον στόχο σας οι ειδικοί της mayo clinic συστήνουν :   Μην καπνίζετε Χάστε τα περιττά κιλά Ασκηθείτε Βάλτε

August 1, 2019

Η λιθίαση του ουροποιητικού (πέτρες στα νεφρά) είναι η τρίτη πιο συχνή πάθηση μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη.

Ο μέσος κίνδυνος εμφάνισης λιθίασης ανέρχεται στη διάρκεια της ζωής μας στο 4-7%.

Η εμφάνιση της νόσου είναι τριπλάσια στους άνδρες από τις γυναίκες, με πιο συχνή εμφάνιση κατά την τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής.

Η κλινική διάγνωση για τις πέτρες στα νεφρά πρέπει να στηριχτεί στην κατάλληλη απεικόνιση. Η συνήθης εξέταση περιλαμβάνει ακτινογραφία, υπέρηχο, ενδοφλέβιο ουρογραφία ή κάποιες φορές αξονική τομογραφία. Επίσης πρέπει να γίνεται χημική ανάλυση του λίθου καθώς και ανάλυση αίματος και ούρων. Η αποβολή του λίθου εξαρτάται από το μέ

August 1, 2019

Η μη-αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος, ή λιπώδης ηπατική νόσος, είναι μια κατάσταση που συνήθως παρατηρείται σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η συσσώρευση υπερβολικού λίπους που αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα.

  Το λιπώδες ήπαρ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, διότι οδηγεί σε σοβαρές και συχνά θανατηφόρες βλάβες στο συκώτι (ήπαρ), συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ήπατος. Η κατάσταση συνδέεται με χρόνιες ηπατικές παθήσεις όπως η κίρρωση του ήπατος, όπου συρρικνώνεται το συκώτι και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

Λιπώδες ήπαρ: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Με ποιε

August 1, 2019

Η καρδιακή ανεπάρκεια (γνωστή και ως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια) εμφανίζεται όταν οι μυς της καρδιάς δεν αντλούν αποτελεσματικά το αίμα στο σώμα.

  Στην καρδιακή ανεπάρκεια, ορισμένες παθήσεις, όπως η στένωση των αρτηριών στην καρδιά (στεφανιαία νόσος) και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αδυνατίζουν σταδιακά την καρδιά σας. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η σωματική άσκηση, η μείωση του αλατιού στη διατροφή σας, η καλύτερη διαχείριση του άγχους και η απώλεια των περιττών κιλών μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας. Ένας τρόπος για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας είναι να έχετε πάντα υπό έλεγχο τις πιθανές συνθήκες που την προκαλούν, όπω